Sudėtyje yra sulfitų“ – ką tai reiškia?

0 komentarai Kategorija: Vyno gamyba pradedantiesiems

„Sudėtyje yra sulfitų“ – ką tai reiškia?

Sulfitai – tai konservantai, naudojami siekiant, kad natūralios fermentacijos būdu pagamintas gėrimas, pvz., vynas, išliktų šviežias ir nesugedęs ilgiau. Sulfitai apsaugo gėrimą nuo nepageidaujamos oksidacijos ir mikrobiologinio gedimo.

Dažniausiai naudojami sulfitai:

  • Sieros dioksidas (SO₂) – tai seniau plačiai naudotas konservantas, tačiau dabartinėse vyno gamybos technologijose jo naudojimas smarkiai sumažėjo.
  • Kaliometabisulfitas (E224) – šiuo metu tai dažniausiai naudojamas sulfitų šaltinis vyno gamyboje. Jis veiksmingai apsaugo vyną nuo oksidacijos ir bakterijų.

Taip pat yra laisvųjų sulfitų, kurie natūraliai randami vyne dėl fermentacijos proceso.

Alternatyvios apsaugos priemonės vyne

Vynas turi ir kitų natūralių komponentų, kurie padeda apsaugoti jį nuo sugedimo. Tarp jų yra:

  • Saldumas: jei vynas yra pakankamai saldus (pvz., desertinis vynas), cukrus veikia kaip konservantas.
  • Rūgštingumas: didesnis rūgštingumas apsaugo vyną nuo mikroorganizmų.
  • Polifenoliai (taninai): natūralūs polifenoliai veikia kaip antioksidantai, apsaugantys vyną nuo oksidacijos.

Vynui, priešingai nei midui, dažniausiai trūksta pakankamo saldumo, jis negali būti pasterizuojamas kaip alus, ir turi mažiau alkoholio nei spiritiniai gėrimai. Todėl sulfitai yra būtini, kad vynas galėtų išsilaikyti ilgesnį laiką be sugedimo.

Palikto komentarą

Atkreipiame dėmėsį, kad komentarai turi būti patvirtinti, kad publikuoti
Sekmadienis Pirmadienis Antradienis Trečiadienis Ketvirtadienis Penktadienis Šeštadienis January February March April May June July August September October November December