Fermentacija

0 komentarai Kategorija: Technologiniai terminai

Fermentacija: Kas tai ir kaip ji veikia?

Fermentacija – tai natūralus cheminis procesas, kurio metu maistinės medžiagos, tokios kaip gliukozė, skyla be deguonies (anaerobiškai), išskiriant energiją. Fermentacija yra esminė daugelyje pramoninių procesų, ypač maisto ir gėrimų gamyboje.

Kaip vyksta fermentacija?

Fermentacija vyksta dalyvaujant mielėms ir bakterijoms, kurios cukrų paverčia alkoholiu (etanoliu) ir išskiria anglies dioksidą. Šis procesas vyksta anaerobinėje aplinkoje – be deguonies. Fermentacijos metu gaminami įvairūs alkoholiniai gėrimai, tokie kaip:

  • Alus
  • Vynas
  • Midus
  • Sidras
  • Kombucha

Fermentacijos istorija

Fermentacija buvo naudojama jau nuo senovės. Žmonės pradėjo gaminti vyną apie 7000 m. pr. Kr. Mokslininkai atrado, kad mielės yra gyvi organizmai, kurie dauginasi pumpuruodami ir padeda vykti fermentacijai. Be tinkamų mielių fermentacija nevyks, todėl šios mikroorganizmai yra esminė alkoholio gamybos dalis.

Kada fermentacija sustoja?

Fermentacijos procesas sustoja, kai gėrime pasiekiama tam tikra alkoholio koncentracija – dažniausiai apie 15 %, o kai kuriems gėrimams – net iki 17 %. Taip pat fermentacija gali sulėtėti arba sustoti, jei temperatūra nukrenta žemiau 10 °C.

Kodėl fermentacija svarbi?

Fermentacija yra neatsiejama tiek gėrimų pramonės, tiek maisto gamybos dalis. Šis procesas suteikia galimybę gaminti populiarius produktus, tokius kaip alus, vynas ar kombucha, ir yra svarbus tiek istoriniu, tiek pramoniniu požiūriu.

Palikto komentarą

Atkreipiame dėmėsį, kad komentarai turi būti patvirtinti, kad publikuoti
Sekmadienis Pirmadienis Antradienis Trečiadienis Ketvirtadienis Penktadienis Šeštadienis January February March April May June July August September October November December