Hidrometras

0 komentarai Kategorija: Technologiniai terminai

Hidrometras vyno gamyboje: esminis įrankis vyndariams

Hidrometras yra vienas pagrindinių įrankių, kurį naudoja vyndariai norėdami tiksliai nustatyti sulčių klampumą ir lyginamąjį svorį (sulčių tankį). Šis matavimo prietaisas suteikia aiškią ir lengvai nuskaitomą informaciją, o jo naudojimas yra itin paprastas. Norint gauti tikslius rezultatus, būtina, kad skysčio temperatūra būtų 20 °C.

Kaip veikia hidrometras?

Hidrometras padeda nustatyti sulčių klampumą, kuris priklauso nuo vandens, cukraus ir alkoholio santykio skystyje. Vandens lyginamasis svoris yra 1.000, kas reiškia, kad 1 litras vandens sveria 1000 gramų. Kai skystyje yra daugiau cukraus, hidrometras pakyla į viršų, rodydamas didesnį tankį, o tai reiškia, kad skystis yra sunkesnis.

Pavyzdžiui, jei hidrometro skalė parodo klampumą 1.044, tai reiškia, kad viename litre sulčių yra 120 gramų cukraus. Šis cukraus kiekis fermentacijos metu pavirs alkoholiu, ir galutinis alkoholio kiekis vyno skystyje bus apie 6.1 %. Jei norite, kad vynas turėtų 14 % alkoholio, prieš fermentaciją sultyse turi būti 270 gramų cukraus viename litre.

Skaičiavimai papildomam cukrui:

Jei pradiniame matavime nustatyta, kad sultyse yra tik 120 gramų cukraus viename litre, o jums reikia 270 gramų, turėsite įpilti papildomus 150 gramų cukraus į litrą sulčių (270 g - 120 g = 150 g).

Alkoholio kiekio nustatymas pagamintame vyne:

Su hidrometru taip pat galima tiksliai nustatyti alkoholio kiekį jau pagamintame vyne. Tam reikia atlikti du matavimus: pirmasis atliekamas prieš fermentaciją (su papildytu cukraus kiekiu), o antrasis – po fermentacijos, kai vynas jau yra paruoštas. Pavyzdžiui:

  • Pradinis klampumo rodmuo: 1.116 = 16 % alkoholio.
  • Galutinis klampumo rodmuo: 1.030 = 4 % alkoholio.

Skirtumas tarp šių rodmenų parodo galutinį alkoholio kiekį: 16 % - 4 % = 12 % alkoholio.

Vyno tipai pagal klampumą:

  • Sausas vynas: kai klampumo skalė yra tarp 0.980 ir 1.000.
  • Pusiau saldus vynas: kai klampumo skalė yra tarp 1.000 ir 1.006.
  • Saldus vynas: kai klampumo skalė yra tarp 1.006 ir 1.020.

Patartina naudoti specialų matavimo cilindrą, siekiant tikslių matavimų.

Palikto komentarą

Atkreipiame dėmėsį, kad komentarai turi būti patvirtinti, kad publikuoti
Sekmadienis Pirmadienis Antradienis Trečiadienis Ketvirtadienis Penktadienis Šeštadienis January February March April May June July August September October November December