PH Vertė

0 komentarai Kategorija: Technologiniai terminai

Kas yra pH ir kaip jį matuoti vyno gamyboje?

pH (lot. potentia hydrogenii) – tai vandenilio jonų (H⁺) koncentracijos tirpale matas, nurodantis tirpalo rūgštingumą arba šarmingumą. Paprastai tariant, pH rodo medžiagos rūgštingumo lygį. pH vertės skalė svyruoja nuo 0 iki 14:

  • pH < 7 – rūgštiniai tirpalai,
  • pH = 7 – neutralūs tirpalai,
  • pH > 7 – šarminiai tirpalai.

pH reikšmė neturi tiesioginio ryšio su rūgščių kiekiu litre, tačiau ji yra pakankama, kad nustatytumėte rūgšties lygį gamindami vyną namuose. Tai padeda įvertinti, ar vynas turės tinkamą rūgšties kiekį, būtina subalansuotam skoniui pasiekti.

Rūgšties kiekis skirtinguose vynuose

Balti vynai paprastai reikalauja daugiau rūgšties, nes jie turi mažiau taninų, kurie padeda stabilizuoti skonį. Baltųjų vynų pH vertė paprastai siekia nuo 3.2 iki 3.7, tačiau galutinis pasirinkimas priklauso nuo vynuogių rūšies ir jūsų skonio pageidavimų.

Raudonųjų vynų rūgštingumas yra šiek tiek mažesnis, o pH paprastai būna tarp 3.5 ir 4.0. Jei vynuogių sultyse yra mažai taninų (pvz., juodieji serbentai), rūgštingumą galite padidinti, sumažindami pH. Jei taninų yra daug (pvz., aronijose), pH galima šiek tiek padidinti, mažinant rūgšties kiekį.

Kaip išmatuoti pH?

Yra du pagrindiniai būdai matuoti pH vyno gamyboje:

  1. pH matavimo juostelės: Tai paprasta priemonė, kurioje pH vertė nustatoma pagal spalvos pokytį, užlašinant kelis lašus skysčio ant juostelės. Daugiau informacijos galite rasti čia.

  2. Elektroninis pH matuoklis: Šis prietaisas suteikia tikslesnius matavimus su keliais skaičiais po kablelio, kurie pateikiami ekrane. Plačiau apie jį galite sužinoti čia.

Palikto komentarą

Atkreipiame dėmėsį, kad komentarai turi būti patvirtinti, kad publikuoti
Sekmadienis Pirmadienis Antradienis Trečiadienis Ketvirtadienis Penktadienis Šeštadienis January February March April May June July August September October November December