Ąžuolo drožlės (čipsai) – kas tai?

0 komentarai Kategorija: Vyno gamyba pradedantiesiems

Kiekvienas vyndarys žino, kad ąžuolo drožlės vyno gamyboje suteikia vynui išskirtinį skonį ir aromatą. Ąžuolo mediena yra turtinga taninais, kurie, brandinant vyną, išsiskiria į gėrimą ir papildo jo tekstūrą bei skonį. Nors dažniausiai raudonasis vynas natūraliai turi daugiau taninų, baltasis vynas, brandinamas ąžuole, taip pat įgauna naujų tekstūros savybių.

Nuo seniausių laikų vynas buvo laikomas ąžuolinėse statinėse, kad įgautų savitą vanilės, odos, dūmų bei džiovintų slyvų aromatą. Tačiau šiandien daug vyndarių naudoja ąžuolo drožles (dar vadinamas ąžuolo čipsais), kurios suteikia tą patį poveikį be poreikio didelėms statinėms.


Ąžuolo drožlių privalumai

Naudojant ąžuolo drožles galima pasiekti tokį patį rezultatą, kaip brandinant vyną ąžuolinėse statinėse. Drožlių naudojimo privalumai yra šie:

  • Reikalinga mažesnė brandinimo talpa.
  • Mažesnės sąnaudos, palyginti su ąžuolinėmis statinėmis.
  • Greitesnis brandinimo procesas.
  • Galima moduliuoti vyno skonį ir aromatą, atsižvelgiant į pageidaujamus niuansus.
  • Tausojama lėtai auganti ąžuolo mediena.

Ąžuolo drožlių rūšys

Populiariausios yra šios ąžuolo drožlės:

  • Amerikietiškas ąžuolas (Quercus alba): suteikia vaisinius aromatus su vanilės, kokosų ir saldžių prieskonių natomis. Jis pagreitina brandinimo procesą ir tinka greitesniam vyno gamybos ciklui.
  • Prancūziškas ąžuolas (Quercus robur): reikalauja ilgesnio brandinimo laiko, suteikia vanilės, karamelės, cinamono, gvazdikėlių bei kedro aromatus. Šis ąžuolas labiau tinka sudėtingesniems vynams.
  • Vokiškas ąžuolas (Quercus robur/petraea): tarpinis variantas tarp amerikietiško ir prancūziško ąžuolo, suteikia vynui gerą struktūrą ir balansą.

Skrudinimo laipsniai

Ąžuolo drožlės gali būti įvairaus skrudinimo:

  • Neskrudintos: suteikia vynui struktūrą, išsaugo vaisiškumą ir spalvą.
  • Vidutinis skrudinimas: padidina kompleksiškumą ir suteikia vynui karamelės bei migdolų skonį.
  • Stiprus skrudinimas: labiau tinka sunkiems ir jau kompleksiškiems vynams, suteikia dūmų ir skrudinimo skonių.

Drožlių dozavimas

Rekomenduojama ąžuolo drožlių dozė yra nuo 50 iki 300 g/hl, o kontakto laikas gali svyruoti nuo 5 iki 50 dienų, priklausomai nuo norimo efekto. Vyndarys turėtų pasirinkti tinkamą dozavimą ir laikymo trukmę pagal gaminamo vyno rūšį ir pageidaujamą skonį.


Baigiamasis žodis

Įdomu tai, kad Baltijos šalyse, taip pat Lietuvoje augantys ąžuolai buvo itin vertinami XIX-XX amžiuje, nes jie pasižymi tiek prancūziško, tiek amerikietiško ąžuolo savybėmis.

Palikto komentarą

Atkreipiame dėmėsį, kad komentarai turi būti patvirtinti, kad publikuoti
Sekmadienis Pirmadienis Antradienis Trečiadienis Ketvirtadienis Penktadienis Šeštadienis January February March April May June July August September October November December