Kaip vynas tampa vynu: fermentacijos procesas ir svarbiausios rekomendacijos

0 komentarai Kategorija: Vyno gamyba pradedantiesiems

Kaip vynas tampa vynu: fermentacijos procesas ir svarbiausios rekomendacijos

Norint, kad vaisių sultys taptų vynu, jas reikia supilti į fermentacijai pritaikytą indą ir palikti fermentuotis. Fermentacijos metu vyno mielės paverčia sultyse esantį cukrų į alkoholį. Teoriškai, kuo daugiau cukraus sultyse, tuo stipresnis vynas gaunasi. Tačiau mielės tampa neveiksmingos, kai vyne alkoholio kiekis pasiekia 15%, arba jei temperatūra yra ne tinkama (vyno mielės aktyvios tik tarp 10°C ir 25°C). Fermentacija trunka nuo 1 iki 4 savaičių, priklausomai nuo temperatūros – kuo ji aukštesnė, tuo greičiau vyksta fermentacija.

Vyno gamybos kokybė

Vyno kokybė priklauso nuo naudojamų vaisių sulčių kokybės. Kuo labiau sultys atitinka vynui gaminti reikiamus parametrus, tuo geresnį vyną pagaminsite. Toliau pateikiame 10 svarbiausių rekomendacijų geresnei vyno gamybai:

  1. Sanitarija ir higiena – gero vyno gamybos garantas. Dezinfekuokite rankas ir įrankius, kad vynas neprarastų savo skonio ir kvapo.

  2. Naudokite tik sveikus ir nuplautus vaisius. Prieš spaudžiant sultis, į tirščius įpilkite fermentų, kad suminkštintumėte kietas vaisių dalis ir padidintumėte sulčių išeigą.

  3. Vyno mielės: nors natūralios mielės jau yra sultyse, rekomenduojama pridėti papildomų mielių, kurios užtikrina tolygią ir išbaigtą fermentaciją. Rekomendacijas rasite [čia].

  4. Fermentacija turėtų vykti esant 12-15°C temperatūrai, atsižvelgiant į vyno mielių tipą. Taip pat svarbu atidžiai sekti mielių aktyvavimo instrukcijas.

  5. Rūgštingumas: optimalus fermentuojamų sulčių pH turėtų būti tarp 3.2 ir 3.7. Rūgštingumą galite matuoti su pH matuokliu. Jei rūgštingumo per daug, galite maišyti su mažiau rūgščiomis sultimis ar vandeniu. Jei jo per mažai, papildykite rūgštimi (vyno ar pieno rūgštimi).

  6. Norėdami kontroliuoti vyno stiprumą, matuokite cukraus kiekį sultyse su hidrometru. Jei sultyse yra 255 g/l cukraus, galite tikėtis, kad vynas turės apie 12.5% alkoholio.

  7. Fermentacijos metu išsiskiria anglies dioksidas (CO₂), todėl fermentuojamas indas turi turėti oro vožtuvą, kuris leidžia išleisti dujas ir neleidžia orui patekti į vidų.

  8. Pasibaigus fermentacijai, vynas tampa skaidrus, tačiau gali nusėsti nuosėdos. Naudokite skaidrinimo priemones, kurios padeda pašalinti kietąsias daleles iš vyno.

  9. Papildomi aromatai: galite praturtinti vyną papildomais taninais ar ąžuolo drožlėmis, jei manote, kad pradinėse sultyse šių aromatų trūko.

  10. Norėdami išvengti vyno gedimo, laikykite jį sandariame inde, užtikrindami, kad oro tarpas būtų ne didesnis nei 5% bendro indo tūrio. Jei vyną laikote ilgiau, rekomenduojama naudoti sulfitus, kad prailgintumėte jo galiojimo laiką.

Tik su meile pagamintas vynas bus skanus ir džiugins gomurį! Jei norite pradėti vyno gamybą, galite pasirinkti specializuotus rinkinius, pritaikytus skirtingų vaisių vynams.

Palikto komentarą

Atkreipiame dėmėsį, kad komentarai turi būti patvirtinti, kad publikuoti
Sekmadienis Pirmadienis Antradienis Trečiadienis Ketvirtadienis Penktadienis Šeštadienis January February March April May June July August September October November December