Pienių vyno receptas
Pienių vynas: išskirtinis pavasario gėrimas iš natūralių gėlių
Vos tik pradeda žydėti pievos, pienės tampa ne tik pavasario simboliu, bet ir unikaliu ingredientu vyno gamyboje. Pienių vynas – tai subtilus, aromatingas ir švelniai saldus gėrimas, kurio skonis primena medų, ramunėles ir pavasario saulę. Jei mėgstate išskirtinius skonius ir eksperimentus, šis receptas kaip tik jums.
Šiame straipsnyje sužinosite, kaip pagaminti 30 litrų pienių vyno ir ką įsigyti, kad šis projektas būtų sklandus ir malonus.
Kodėl verta gaminti pienių vyną?
Pienės nuo seno laikomos gydomuoju augalu, o jų vynas dažnai vadinamas „saulės vynu“. Nors skonis gali nustebinti, jame atsiskleidžia gėlių gaiva, žolelių natos, šiek tiek citrinos rūgšties ir medaus saldumo. Tinkamai subrandintas, jis tampa švelniu desertiniu vynu ar net natūraliu aperityvu.
Be to, pienių vynas yra viena iš nedaugelio galimybių perkelti gėlių aromatą į butelį. Tai unikalus gėrimas, kurio nerasi parduotuvėse – todėl ir ypatingas.
Reikalingi ingredientai ir įranga
Ingredientai (30 l vynui)
20–25 litrai pienių žiedlapių (tik geltoni žiedlapiai, be žaliųjų dalių)
25 litrai vandens
8–12,5 kg cukraus (galima pradėti nuo 8 kg, ragauti ir papildyti)
25 g. citrinos rūgšties (galima naudoti vyno rūgštį)
3–4 apelsinai (nebūtina, bet prideda gaivumo)
50–80 g šviežio imbiero (nebūtina, dėl prieskonio)
1 pakelis 6g vyno mielių
1 pakelis 6g mielių maistinių medžagų
- Pektinazės fermentas (nebūtina, bet naudinga)
(Nebūtina) 2–3 cinamono lazdelės, keli gvazdikėliai – dėl aromato
- arba midaus žolelių rinkinį, jei norite sukurti pikantiškesnį skonį
Gamybos procesas
1. Pienių žiedų paruošimas
Surink žiedus vidurdienį, kai jie pilnai išsiskleidę. Nuskink tik geltonąją dalį (vainiklapius), kad vynas nebūtų kartus. Užplikyk verdančiu vandeniu (~5–6 litrus), uždenk ir palik 24–48 valandoms. Tada nukošk ir pašalink žiedus.
2. Cukraus ir citrinų pridėjimas
Į gautą skystį įmaišyk cukrų, citrinų ir apelsinų sultis bei žieveles. Jei reikia, įdėk šiek tiek citrinos rūgšties. Papildyk vandeniu iki 30 litrų.
3. Mielių aktyvavimas
Kai skysčio temperatūra nukrenta iki ~22 °C, pridėk vyno mieles ir maistines medžiagas. Uždaryk fermentacijos kibirą su oro vožtuvu.
4. Fermentacija
Pirmoji fermentacija trunka 7–10 dienų. Vėliau perpilk vyną nuo nuosėdų į švarų indą. Antrinė fermentacija trunka 1–2 mėn. vėsioje vietoje.
5. Skaidrinimas ir brandinimas
Galima naudoti skaidrinimo medžiagas. Po kelių mėnesių brandinimo, kai vynas skaidrus – galima pilstyti į butelius.
Pienių vyno gamyba reikalauja šiek tiek kantrybės, bet rezultatas tikrai atperka pastangas. Tai unikalus, naminis gėrimas, kuriame atsiskleidžia pavasario kvapas. Naudodami vitis.lt siūlomą įrangą ir priedus, galite būti tikri dėl sėkmės. Jei dar niekada negaminote pienių vyno – dabar puikus metas tai išbandyti!
Papildomi patarimai
Naudok nerūdijančio plieno, stiklo ar maistinio plastiko fermentacijos talpą su oro vožtuvu.
Stebėk fermentacijos eigą: per greita gali reikšti per daug šilumos, per lėta – per mažai cukraus ar per šalta.
Galima naudoti hidrometrą, kad matuotum cukraus kiekį ir žinotum, kada fermentacija baigta.
Pienių rinkimo sezonas – gegužė–birželis. Rink dieną, kai saulėta – tada žiedai pilnai atsiskleidę.
Naudok tik švariose vietose augusias pienes (toliau nuo kelių, laukų purškiamų chemikalais).
Vynas pradžioje gali būti labai kvapnus ir saldus – bet su laiku skonis švelnėja.