Kaip pasigaminti šampaną namuose: išsamios putojančio vyno gamybos instrukcijos
"Aš geriu žvaigždes" – taip šampano atsiradimą apibūdino prancūzų vienuolis Dom Perignon XVII a. Tai buvo pradžia gėrimui, kuris vėliau užkariavo visą pasaulį ir tapo žinomas kaip šampanas (Champagne). Šampano gamyba prasidėjo Šampanės regione Prancūzijoje, kur buvo naudojamos tik vietinės vynuogės. Šis nuostabus putojantis vynas vis dar mėgstamas visame pasaulyje šventėms, pergalėms ir ypatingoms progoms paminėti.
Kiti šalių pavadinimai putojančiam vynui yra Ispanijoje – Cava, Italijoje – Spumante ar Prosecco, Vokietijoje – Sekt, o Lietuvoje – tiesiog putojantis vynas. Šiame straipsnyje pateiksime išsamią instrukciją, kaip pagaminti putojantį vyną namuose, kitaip tariant – savo šampaną.
Misos paruošimas
Šampanės regione augančios vynuogės yra ypatingos dėl savo kalkingo dirvožemio ir vėsios klimato sąlygų. Namuose gaminant putojantį vyną, geriausia naudoti rūgštesnes uogų sultis – gali tikti obuoliai, serbentai, agrastai. Skonio niuansai primins greipfrutų, melionų, citrinų ar obuolių skonį, kuris yra būdingas geriausiems šampanams. Vynuogių maišymas yra puikus būdas kurti unikalų skonį.
Optimalus rūgštingumas: vynui reikalinga 9–12 g/l bendrosios rūgšties arba pH apie 3,2. Tai suteiks gėrimui gaivumo ir aromato niuansų.
Pirma fermentacija
Pirmajai fermentacijai naudojamos įprastos baltam vynui fermentacijos technikos:
- Fermentacijos talpos: gali būti stiklinės arba plieninės talpos.
- Vyno mielės: pasirenkamos tinkamos baltam vynui skirtos vyno mielės ir vyno mielių maistinės medžiagos.
- Filtravimas: po fermentacijos svarbu gerai nuskaidrinti vyną ir filtruoti, kad pašalintumėte visas liekanas.
Antra fermentacija
Putojantis vynas gaunamas antros fermentacijos metu, kai vynas fermentuojamas tiesiog butelyje. Po pirmos fermentacijos į vyną įpilama cukraus ir specialių šampano mielių (Champ mielės). Kiekvienam 10 litrų vyno reikia 220 g cukraus ir 3 g mielių.
Norėdami suaktyvinti mieles, jas ištirpinkite šiltame (30 °C) vandenyje ir palaukite apie 30 minučių, kol jos pradės veikti. Tada supilkite jas į vyną ir kruopščiai sumaišykite su cukrumi. Paruoštas mišinys supilamas į butelius, kurie turi būti pagaminti iš sustiprinto stiklo (bent 650 g svorio), užkemšami karūniniais kamščiais su kapsulėmis.
Mielių nusodinimas į kamštelį
Butelyje prasidėjus fermentacijai, vyno mielės kaupiasi ant butelio sienelių. Kad nuosėdos nesugadintų gėrimo, svarbu mieles nusodinti į butelio kakliuke esančią kapsulę. Šis procesas vyksta reguliariai vartant butelius per 21 dieną, vadovaujantis spec
ialia technika.
Žemiau galite pamatyti išsamią butelių vartymo instrukciją (žr. nuotrauką) ir peržiūrėti vaizdo įrašą apie praktinius vyno mielių nusodinimo būdus:
Putojančio vyno mielės gali nusėsti nuo devynių mėnesių iki penkerių metų. Ilgesnis mielių sąlytis su vynu suteikia jam gilumo ir aromato.
Naudojant priedą CompactLees - yra galimas greitesnis nuosėdų nusėdimas neleidžia mielėms prilipti prie butelio sienelių, todėl per dieną galima atlikti kelis ridenimo etapus. Tai todėl nuosėdų nuosėdas galima sutankinti per daug trumpesnį laiką.
Mielių pašalinimas
Po devynių mėnesių mielės turi būti pašalintos iš butelio. Šiam procesui reikės butelio kakliuką apversti į indą su užšalusiu skysčiu, kurio temperatūra yra apie –20 °C. Po 40 sekundžių nuosėdos sušąla ir prilimpa prie kapsulės, kurią galite išstumti su slėgiu, atsargiai nuėmus metalinį kamštelį. Po šio proceso šampanas tampa skaidrus ir paruoštas vartojimui.
Užkemšant butelį šampano kamščiu, galite naudoti tiek plastikinį, tiek natūralios medžiagos kamštį. Vyną galima dar kartą uždaryti vielos laikikliu, kad išlaikytumėte anglies dioksido kiekį butelyje.
Estetinis užbaigimas
Norėdami suteikti vynui estetišką pateikimą, uždėkite ant kamščio aliuminio foliją ir užklijuokite etiketę. Tai bus jūsų vizitinė kortelė kaip vyndario, pasigaminusio nuostabų putojantį vyną namuose
Gero jums putojančio vyno ir smagios draugijos.